Rakennetun ympäristön esteettömyys on edellytys ihmisten osallisuuden sekä yhdenvertaisuuden toteutumiselle. Esteettömyyden parantaminen liittyy vastuullisuuden edistämiseen kiinteistö- ja rakennusalalla. Esteettömyydellä voidaan edistää myös rakennusten pitkäaikaista käyttöä mahdollistaen ympäristön soveltumisen eri elämäntilanteisiin, ja meille kaikille.
Yhdessä ja yhdenvertaisesti -seminaarissa käsitellään esteettömyyttä ja osallisuutta korostaen käyttäjien näkökulman keräämisen ja hyödyntämisen merkitystä pitkäikäisen, kokonaisvaltaisesti kestävän ja kaikille toimivan rakennetun ympäristön toteuttamisessa.
Tilaisuudessa kuullaan ympäristöministeriön esteettömyystyöryhmän laatima tilannekuva siitä, miten esteettömyys tällä hetkellä toteutuu rakennetussa ympäristössä sekä työryhmän tekemiä kehittämisehdotuksia. Tilaisuudessa esitellään myös keinoja kartoittaa rakennetun ympäristön käyttäjien näkemyksiä sekä kuullaan kokemuksia ja konkreettisia esimerkkejä osallisuudesta - sekä osallisuuden esteistä - kotona, korttelissa ja kaupungissa.
Tilaisuuden puheenvuorot pohjustavat Esteettömyyskoordinoinnin tehtävänluetteloa (RT 103545). Esteettömyyskoordinoinnin tehtävänluettelo kuvaa kokonaisvaltaisen esteettömyyden varmistamisen keinoja ja aiheita läpi rakennushankkeen suunnittelu- ja toteutusvaiheen. Esteettömyyskoordinoinnin tehtävänluettelo on tuotettu yhteistyössä kiinteistö- ja rakentamisalan eri osapuolien kanssa, ja löydät sen RT-kortistosta ja SopimuslomakeNetistä.
Uusi esteettömyyskoordinoinnin tehtävänluettelo vastaa myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n vaatimukseen siitä, että jokaiselle valtion investointiavustusta saavalle erityisryhmien rakennushankkeelle tulee nimetä esteettömyyden vastuuhenkilö. Vastuuhenkilö voi hyödyntää Esteettömyyskoordinoinnin tehtävänluetteloa ja siinä kuvattua prosessia hankekohtaisesti sovitettuna.
Suomessa on pystytty muuttamaan suunnittelun ja rakentamisen käytäntöjä siten, että ihmisten erilaisia tarpeita huomioidaan yhä kokonaisvaltaisemmin. Tekemistä silti riittää. Tervetuloa oppimaan uutta, kuuntelemaan ja keskustelemaan kaikkien ihmisten osallisuutta tukevasta esteettömyydestä ja sen varmistamisesta – olennaisesta osasta vastuullista kiinteistö- ja rakennusalan toimintaa.
Seminaarion hyödyllinen kiinteistöjen omistajille, tilaajille, rakennuttajille, suunnittelijoille, rakennusliikkeille ja kiinteistöjen ylläpidosta vastaaville.
Seminaari on maksuton.
klo 12.15 – 12.30
Liittyminen online-tilaisuuteen
Suosittelemme liittymistä hyvissä ajoin. Osallistumislinkki tilaisuuteen lähetetään ilmoittautumisvahvistuksessa ja lähetämme sen tilaisuutta edeltävänä päivänä sähköpostilla.
klo 12.30 – 12.35
Tervetuloa
Jaana Matilainen, johtaja, yhteiskuntasuhteet, Rakennustieto Oy
klo 12.35 – 12.50
Rakennetun ympäristön esteettömyyden tilannekuva ja toimenpidesuositukset
Niina Kilpelä, yliarkkitehti, ympäristöministeriö
klo 12.50 – 13.00
Miten kuulla käyttäjää? Keinojen kirjoa käytännössä kudottavaksi
Sini Saarimaa, tutkimusjohtaja, Rakennustietosäätiö RTS
klo 13.00 – 13.15
Kokemuksia osallisuudesta ja osallisuuden esteistä – kotona, korttelissa ja kaupungissa
Katja Maununaho, arkkitehti ja projektipäällikkö, Arkkitehtitoimisto Huvila ja ASUTUT, Tampereen yliopisto
klo 13.15 – 13.30
Esteettömyysraati Turussa – kokemuksia ja huomioita esteettömyyden haasteista ja ratkaisuista
Jyri Kuparinen, esteettömyyskoordinaattori, Turun kaupunki
klo 13.30 – 13.40
Aikaa kysymyksille ja keskustelulle
13.40 - 14.00
Kahvitauko
klo 14.00 – 14.10
Esteettömyyskoordinaattoria tarvitaan
Sampo Vallius, erityisasiantuntija, arkkitehti, ARA
klo 14.10 – 14.25
Esteettömyyskoordinoinnin tehtäväluettelo RT 103545
Satu Wäre-Åkerblom, arkkitehti SAFA, Arkkitehtitoimisto Åkerblom
klo 14.30 – 14.55
Kommenttipuheenvuorot
Tilaajan rooli esteettömyyden toteuttamisessa: Selja Flink, rakennuttajapäällikkö, Senaatti
Suunnittelun vaikutusmahdollisuudet ja mitä tilaajan tulisi edellyttää esteettömyyden toteuttamiseksi: Pauno Narjus, arkkitehti SAFA, LPR-arkkitehdit
klo 14.55 – 15.25
Paneeli: Ratkaisuja yhdenvertaisuuden haasteisiin
Paneelissa keskustellaan rakennetun ympäristön yhdenvertaisuuden haasteista ja etsitään yhdessä ratkaisuja paneelin puhujien kesken.
Paneelia moderoi Markku Hedman, yliasiamies, Rakennustietosäätiö RTS
klo 15.25 - 15.30
Tilaisuuden päätös
Jaana Matilainen, johtaja, yhteiskuntasuhteet, Rakennustieto Oy
klo 15.30 – 16.00
Yhdessä & Yhdenvertaisesti -jatkot
Keskustelu jatkuu vapaamuotoisella ajatusten vaihdolla Rakennustiedossa.Tarjolla myös pientä purtavaa.
Tervetuloa!
Ohjelmamuutokset mahdollisia.