Miten asuinkerrostalotyömaan laatua parannetaan ja läpimenoajasta otetaan 30 % pois hukkaa vähentämällä?
Tämän pyöreän pöydän keskustelusarjan taustalla on aito innostus ja palava halu kehittää ja muuttaa toimialaamme. Alaamme haastavat ilmastonmuutos, rahoituksen ohjautuminen vähäpäästöisiin sijoituskohteisiin, väestön vanheneminen ja kaupungistuminen ja myös ikäpyramidimme myötä yhä vähäisemmäksi käyvä tekijöiden määrä.
Tarvitsemme toimialallamme systeemisen muutoksen. Virtaustehokkuuden parantaminen hukkaa poistamalla lyhentää läpimenoaikaa ja pienentää hiilijalanjälkeä sekä parantaa laatua ja työturvallisuutta. Jo asuinkerrostalon rungon pystytysvaiheesta ensimmäisestä kerroksesta alkaen luodaan olosuhteet virtaustehokkaalle ja lyhyellä läpimenoajalla toteuttavalle sisätyövaiheelle. Tuottavuus- ja vähähiilisyystavoitteet haastavat systeemiseen muutokseen myös sisätyövaiheen olosuhteiden johtamisessa ja erityisesti betonin kosteudenhallinnassa. Vuoden 2024 ensimmäisessä pyöreässä pöydässä pureudumme betonista rakennettavan asuinkerrostalotyömaan olosuhteiden hallintaan ja johtamiseen. Riittävän kattava ja reaaliaikainen työmaan olosuhteiden seuranta on edellytys sille, että työmaalla voidaan oikea-aikaisesti varmistaa betonirakenteiden optimaaliset kuivumisolosuhteet. Kuulet esimerkkejä reaaliaikaisista olosuhteiden hallinnan ratkaisuista ja vähäpäästöisistä kuivatusmenetelmistä, joilla pienennämme työmaan hiilijalanjälkeä. Työmaan olosuhteet vaikuttavat työskentelyolosuhteisiin ja sitä kautta laadun tekemisen edellytyksiin. Työmaan optimaalisilla olosuhteilla varmistetaan työmaan turvallinen toteutus sekä laadukas ja kestävä lopputulos.
Systeeminen muutos edellyttää systeemisia ratkaisuja. Tällä pyöreän pöydän keskustelusarjalla haastamme koko alaa laajalla rintamalla pohtimaan, mikä estää meitä toimimasta yhdessä fiksummin ja tekemästä tuottavuusloikkaa. Etsimme yhdessä systeemisiä ratkaisuja ja pohdimme, miten saamme toimialallamme systeemisen muutoksen vauhtia.
Toivotamme kiinteistönomistajat, tilaajat, rakennuttajat ja rakennuttajakonsultit, suunnittelijat, rakennusliikkeet ja aliurakoitsijat, tuotteita ja esivalmisteisia komponentteja valmistavan teollisuuden, ylläpidosta vastaavat, rakennusvalvonnan ja viranomaiset tervetulleiksi yhteisen pöydän äärelle kehittämään alaamme laajalla rintamalla. Toivotamme lämpimästi tervetulleeksi myös oppilaitoksista opettajat ja erityisesti viiime kesien aikana työmaaharjoittelussa olleet opiskelijat.
Tilaisuus on maksuton.
klo 13.00 - 13.05
Tervetuloa & Miksi tässä pyöreässä pöydässä puhumme työmaan olosuhteiden johtamisesta?
Jaana Matilainen, johtaja, yhteiskuntasuhteet, Rakennustieto Oy
Otto Alhava, CTO, Flow Technologies Oy
Tarja Merikallio, osakas, Vison Oy
klo 13.05 - 13.30
Tuottavuus- ja vähähiilisyystavoitteet vaativat systeemisen muutoksen työmaan betonilattioiden kosteudenhallintaan
Tarja Merikallio, osakas, Vison Oy
klo 13.30 - 13.50
Energiatehokas olosuhdehallinta tuottavuuden ja laadun mahdollistajana
Janne Vanhanen, toimitusjohtaja, Raksystems Climate Solutions Oy
klo 13.50 - 14.15
Miten olosuhdehallinta mahdollistaa tuotannon virtauksen lyhyellä läpimenoajalla?
Tomi Pitkäranta, Head of Product, Sitedrive Oy
Jari Lehtinen, toimitusjohtaja, COfLOW / Jan Lund, perustajaosakas, COfLOW
klo 14.15 - 14.25
Tauko
klo 14.25 - 14.40
Työmaan kuivatus - käytännön esimerkkejä ja kokemuksia
Håkan Helenius, hallituksen puheenjohtaja, Viking Kuivaustekniikka Oy
klo 14.40 - 14.55
Tietoisku: Kuinka Ratu-tieto ja RT-ohjekortit palvelevat olosuhteiden hallintaa ja tuotannonsuunnittelua - pian ChatGPT on apunasi myös Ratu-kortistossa
Pia Rämö, liiketoimintajohtaja, Rakennustieto Oy
klo 14.55 - 15.15
Miten betoni kuivuu käytännössä tämän päivän työmailla - realiteetit ja kokemuksia
Topi Jokinen, toimitusjohtaja, Vertia Oy
klo 15.15 - 16.05
Työpajaosuus: Mitä on otettava huomioon olosuhteiden hallinnan näkökulmasta,jotta työmaan virtausta saadaan tehostettua ja läpimenoaikaa lyhennettyä?
Näkökulmat: Tilaaminen, rakenteiden suunnittelu ja runkovaihe, tuotannonsuunnittelu, sisätyövaihe ja teknologia
Alustus: Otto Alhava, CTO, Flow Technologies
klo 16.05 - 16.15
Tilaisuuden päätös
Ohjelmamuutokset mahdollisia
Asuinkerrostalohankkeen läpimenoaikaa voidaan pienentää merkittävästi
Muutoksen keskiössä on ihmisten välinen vuorovaikutus ja yhteistyö -teknologiset ratkaisut tukevat muutosta, mutta muutokselle on oltava halua ja kykyä. Läpimenoajasta kolmanneksen pois ottaminen on täysin mahdollista jo tänä päivänä - tästä yhden esimerkin löydät pyöreän pöydän 30.11.2023 tallenteelta.
Nostamme esille tuottavuusloikkia - ilmianna oma tuottavuusloikkasi!
Pyöreän pöydän sarjaan osallistuneiden toiveiden mukaisesti tuomme vuoden 2024 aikana esille konkreettisia tuottavuusloikkaesimerkkejä. Haluamme haastaa koko toimialan systeemisen muutoksen tekemiseen. Tuottavuushyötyjä ei saada täysimääräisesti irti, ellemme muuta
Ilmianna oma tuottavuusloikkasi millä tahansa osa-alueella täyttämällä tämä lomake. Lupaamme nostaa niitä näkyväksi pyöreän pöydän sarjassamme ja voit päästä myös KIRA-kasvuohjelman videosarjaan.
Yksittäiset toimijat eivät voi yksin ratkaista toimialamme tuottavuushaastetta.
Systeeminen muutos edellyttää systeemisia ratkaisuja. Tällä pyöreän pöydän keskustelusarjalla haastamme koko alaa laajalla rintamalla pohtimaan, mikä estää meitä toimimasta yhdessä fiksummin ja tekemästä tuottavuusloikkaa. Etsimme yhdessä systeemisiä ratkaisuja ja pohdimme, miten saamme toimialallamme systeemisen muutoksen vauhtia.