Tuotetiedon hiililaskuri
Laskennan aakkoset
Laskentasäännöt
EtusivuTuotetietotuotetiedon Hiililaskurilaskennan aakkoset

Laskennan aakkoset

Uuden rakentamislain myötä rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljen laskenta tulee osaksi normaalia uudisrakennuksen suunnittelu- ja luvitusprosessia viimeistään vuoden 2026 alusta. Siksi Rakennustieto on rakentanut asiakkaiden tarpeita kuunnellen hiilijalanjäljen laskentatyökalun, Tuotetiedon hiililaskurin.

Hiililaskurin avulla on mahdollista laskea rakentamislain ilmastoselvitysasetuksen mukaiset hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki sekä rakennustuoteluettelo. Lisäksi sillä voi laatia rakennuksen materiaaliselosteen. Tuotetiedon hiililaskuri tuottaa rakentamislain vaatimat dokumentit muun muassa rakennuslupahakemusta varten.

Tuotetiedon hiililaskurin tuottama hiilijalanjälkilaskelma käy myös sellaisenaan Rakennustiedon ympäristöluokituksen vastaavaan kriteeriin.

Hiililaskuri seuraa CO2data-tietokannassa tapahtuvia päivityksiä säännöllisesti ja päivittää laskennassa käytettävät tiedot aina uusimpaan CO2datan tarjoamaan versioon. Myös mahdolliset Rakentamislain ilmastoselvitysasetuksen muutokset otetaan laskurissa huomioon siten, että laskuri tarjoaa aina pätevän laskennan ja muut tiedot ilmastoselvityksen laatimista varten.

Hiilijalanjäljen laskenta

Hiilijalanjäljen laskennalla tarkoittaa sen määrittämistä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja, erityisesti hiilidioksidia, tietty toiminta, tuote tai palvelu aiheuttaa tuotteen tai palvelun elinkaaren aikana. Elinkaari alkaa raaka-aineiden hankinnasta ja ulottuu tuotteen valmistuksen, kuljetuksen, käytön ja hävittämisen kautta aina loppusijoitukseen asti.

Miksi hiilijalanjälkeä lasketaan?
  • Tietoisuus: Hiilijalanjäljen laskenta auttaa ymmärtämään, missä vaiheessa tuotteen elinkaarta päästöt syntyvät eniten.
  • Vertailu: Eri tuotteiden tai palveluiden hiilijalanjälkiä vertailemalla voidaan tehdä tietoisempia valintoja.
  • Kehittäminen: Hiilijalanjäljen avulla voidaan tunnistaa kehityskohteita ja vähentää päästöjä.
  • Raportointi: Monet yritykset ja organisaatiot raportoivat hiilijalanjäljestään osoittaakseen     sitoutumisensa kestävään kehitykseen
Rakennuksen elinkaarenhiilijalanjälki

Rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljenlaskenta perustuu SFS-EN 15978 standardiin. Tämä eurooppalainen standardi tarjoaa kattavan kehyksen rakennusten elinkaariarvioinnille ja sisältää ohjeet hiilijalanjäljen laskentaan.

Ensimmäinen versio standardista EN 15978 julkaistiin jo vuonna 2012. Se on ollut merkittävä työkalu rakennusalalla, kun pyritään arvioimaan rakennusten ympäristövaikutuksia ja edistämään kestävämpää rakentamista.  

Rakennuksen hiilijalanjäljen laskenta hyödyntää myös SFS-EN 15804 standardia, joka käsittelee rakennustuotteiden ja -materiaalien ympäristöselosteita (Environmental Product Declaration). EPD:t sisältävät tietoa tuotteen ympäristövaikutuksista, ja niitä voidaan käyttää rakennuksen hiilijalanjäljen laskennassa.  

Level(s) taas on eurooppalainen resurssitehokkuuden mittausmenetelmä, joka perustuu edellä mainittuihin standardeihin. Level(s) tarjoaa työkaluja rakennusten ympäristösuorituskyvyn arviointiin.

Rakennuksen elinkaarenhiilijalanjälki

Asetuksen 26 §:ssä  Rakennustuotteiden ja materiaalien hyödyntäminen määritellään, miten kierrätettyjen materiaalien ja tuotteiden määrät pitää ilmoittaa.

Rakennustuoteluettelon on sisällettävä loppukatselmusvaiheessa kappalemäärät, massat tai muut määrätiedot uudelleenkäytetyistä ja muualta ylijääneistä rakennustuotteista sekä̈ kierrätetyistä materiaaleista, jotka on hyödynnetty 24 §:ssä tarkoitetuissa rakennustuoteluetteloon sisältyvissä rakennusosissa, jos ne vähentävät rakennuksen hiilijalanjälkeä vähäistä merkittävämmin.

Uudelleenkäytettyjä ja muualta ylijääneitä rakennustuotteita sekä kierrätysmateriaaleja koskevien määrätietojen on perustuttava joko rakennuksen rakennusratkaisuihin, yleisesti hyväksyttyä menetelmää käyttäen tuotekohtaisiin materiaalitietoihin tai kansallisen päästötietokannan tietoihin.

Ilmastoselvityksen mukainen rakennuksen elinkaaren hiilijalanjälki

Ympäristöministeriö on valmistellut rakennusten elinkaaren vähähiilisyyden arvioinnin säädösohjausta vuodesta 2016 lähtien. Nyt uuden rakentamislain perusteella annettava ilmastoselvitysasetus määrittelee tarkasti, miten rakennuksen hiilijalanjälki tulee laskea.

Asetus on keskeinen osa Suomen pyrkimyksiä vähentää rakennussektorin päästöjä ja edistää kestävää rakentamista. Asetus ohjaa käyttämään rakennuksen vähähiilisyyden arviointimenetelmää, joka on kehitetty erityisesti Suomen olosuhteisiin. Tämä menetelmä perustuu kansainvälisiin standardeihin, kuten EN 15978, mutta se on tarkennettuna Suomen erityispiirteitä vastaavaksi.

Asetuksessa vaaditaan, että uuden rakennuksen vähähiilisyyden arvioinnin on perustuttava joko rakentamislain 15 §:ssä tarkoitetun kansallisen päästötietokannan hiilijalan- ja hiilikädenjäljen tietoihin tai yleisesti hyväksyttyä̈ yhtenäistä̈ menetelmää̈ käyttäen määritettyihin ympäristöominaisuustietoihin. Tämä varmistaa, että laskennassa käytetään yhdenmukaisia ja luotettavia tietoja.

Ilmastoselvityksen mukainen rakennustuoteluettelo

Rakennuksen elinkaarenhiilijalanjälki

‍Hankkeeseen ryhtyvän vastuulla on, että ilmastoselvitystä varten rakennushankkeesta laaditaan rakennustuoteluettelo. Ilmastoselvitysasetuksen mukaan rakennustuoteluettelon pitää sisältää ainakin nämä asiat:

  1. pysyvä̈ rakennustunnus;
  2. rakennuksen käyttötarkoitusluokka tai -luokat;
  3. rakennuksessa ja rakennuspaikalla käytettävät rakennustuotteet 25 §:nmukaisesti;
  4. rakennuksessa ja rakennuspaikalla hyödynnetyt rakennustuotteet tai rakennusosat 26 §:n mukaisesti
  5. rakennustuoteluettelon päiväys ja
  6. rakennustuoteluettelon laatijan nimi.

Rakennustuoteluettelossa on esitettävä̈ tiedot rakentamisessa käytettävistä̈ tuotteista erikseen rakennukselle ja rakennuspaikalle.

Asetuksen 25 §:ssä luetellaan, mitä rakennustuotteita luettelossa pitää eritellä. Rakennus-tuoteluettelon on sisällettävä tiedossa olevat vähintään pääpiirustustasoiset tiedot rakennuk-sessa ja rakennuspaikalla käytettävistä alue-, rakenne- ja tilaosien sisältämistä rakennus-tuotteista.

  1. alapohja;
  2. runko;
  3. julkisivut;
  4. ovet ja ikkunat;
  5. ulkotasot ja parvekkeet;
  6. kattorakenteet;
  7. jako-osat;
  8. tilapinnat;
  9. tilavarusteet ja
  10. hormit.

Luettelon on katettava rakennuspaikan osalta alue- ja rakennusosiin sisältyvistä̈ tuotteista vähintään alueen rakenteet, päällysteet, tuennat sekä perustukset. Rakennustuotteiden luet-teloinnin on perustuttava kappalemääriin, massaan tai muihin määrätietoihin.

Luettelo ei kuitenkaan sisällä̈ sellaisia rakennustuotteita, jotka ovat olleet rakennuspaikalla ennen rakentamisluvan hakemista ja joita ei ole uudelleenkäytetty tarkasteltavassa raken-nushankkeessa taikka jotka rakentamisen yhteydessä̈ poistetaan rakennuspaikalta.

Kierrätysmateriaalien ilmoittaminen ilmastoselvityksessä

Asetuksen 26 §:ssä  Rakennustuotteiden ja materiaalien hyödyntäminen määritellään, miten kierrätettyjen materiaalien ja tuotteiden määrät pitää ilmoittaa.

Rakennustuoteluettelon on sisällettävä loppukatselmusvaiheessa kappalemäärät, massat tai muut määrätiedot uudelleenkäytetyistä ja muualta ylijääneistä rakennustuotteista sekä̈ kierrätetyistä materiaaleista, jotka on hyödynnetty 24 §:ssä tarkoitetuissa rakennustuoteluetteloon sisältyvissä rakennusosissa, jos ne vähentävät rakennuksen hiilijalanjälkeä vähäistä merkittävämmin.

Uudelleenkäytettyjä ja muualta ylijääneitä rakennustuotteita sekä kierrätysmateriaaleja koskevien määrätietojen on perustuttava joko rakennuksen rakennusratkaisuihin, yleisesti hyväksyttyä menetelmää käyttäen tuotekohtaisiin materiaalitietoihin tai kansallisen päästötietokannan tietoihin.

Hiilikädenjäljen laskenta

Ympäristöministeriön mukaan hiilikädenjäljellä tarkoitetaan niitä myönteisiä rakennuksen elinkaaren arviointirajauksen ulkopuolisia ilmastovaikutuksia, joita ei syntyisi ilman rakennushanketta. Näitä voivat olla esimerkiksi rakennuksen tuotteiden uudelleenkäytöllä tai materiaalien kierrätyksellä vältettävät päästöt, pitkäikäiset hiilivarastot sekä rakennuksen tuottama ylijäävä uusiutuva energia.

Hiilikädenjäljen laskentaan on olemassa eurooppalaisia standardeja. Hiilikädenjälki ilmoitetaan aina absoluuttisina nettoilmastovaikutuksina, eikä sitä vähennetä hiilijalanjäljestä.

Hiilikädenjälki ilmastoselvityksessä

Hiilikädenjälki rakentamislain mukaisessa ilmastoselvityksessä koostuu viidestä osa-alueesta, jotka kaikki ilmoitetaan erikseen eikä niitä lasketa yhteen.

Hiilikädenjälkeä ei myöskään vähennetä hiilijalanjäljestä. Kaikki osa-alueet ilmoitetaan yksikössä kgCO2e eli vältettyinä ja poistettuina kasvihuonepäästöinä. Hiilikädenjäljen viisi osa-aluetta ovat:

  1. Uudelleenkäyttö
    Rakennusosien ja –tuotteiden uudelleenkäytöllä̈ vältetty kasvihuonekaasupäästö (GWP uudelleenkäyttö̈). Tässä otetaan huomioon rakennushankkeessa säästynyt hiilijalanjälki, jos rakennushankkeessa on käytetty kierrätettyjä rakennusosia tai -tuotteita.
  2. Kierrätys
    Rakennusosien ja –tuotteiden sisältämien materiaalien kierrätyksellä̈ vältetty kasvihuonekaasupäästö (GWP kierrätys).  Hiililaskuri hakee valittujen tuotteiden kierrätysmateriaalin määrän automaattisesti Tuotetietokannasta (jos tuotetoimittaja on sen sinne vienyt).
  3. Ylimääräinen energia
    Rakennuksessa tai rakennuspaikalla tuotetulla ylimääräisellä uusiutuvalla energialla vältetty kasvihuonekaasupäästö (GWP uusiutuva energia). Jos rakennuksessa tulee syntymään esimerkiksi aurinkopaneelien avulla ylimääräistä energiaa, jota ei käytetä rakennuksessa, vaan se esimerkiksi myydään sähköverkkoon, niin tämän tiedon voi ilmoittaa ylimääräisenä energiana.
  4. Hiilivarasto
    Rakennustuotteiden pitkäaikaisen eloperäisen tai teknisen hiilivaraston kautta vältetty kasvihuonekaasupäästö (GWP hiilivarasto). Jos rakennushankkeessa rakennukseen sitoutuu vähintään sadaksi vuodeksi eloperäinen tai tekninen hiilivarasto, esimerkiksi massiivipuurunko, voidaan sen hyöty ilmoittaa hiilivarastona.
  5. Karbonatisoituminen
    Karbonatisoitumisen kautta ilmakehästä̈ poistettu hiilidioksidi (GWP karbonatisoituminen). Kun betonituotteet ovat yhteydessä ilmaan, ne sitovat pikkuhiljaa hiilidioksidia itseensä. Tätä sanotaan karbonatisoitumiseksi. Myös tämä karbonatisoituminen voidaan ilmoittaa hiilikädenjäljessä.

Materiaaliselosteen laadinta

Materiaaliselosteen laadinta noudattaa muilta osin asetusluonnoksen rakennuksen materiaaliselosteesta (30.9.2022) määritelmää, mutta rakennusosien jaottelu ei ole asetusluonnoksen jaottelun mukainen.

Rakennusosat

Rakennusosiin listautuvat kaikki palvelussa käytetyn hierarkian eli nimikkeistön nimikkeet, joihin on lisätty tuotteita. Edellytyksenä kuitenkin on, että tuotteen paino tiedetään kiloina ja tuotteelle on määritetty materiaalitietoja.

Painon määrittämiseksi voidaan hyödyntää tuotteen muuntokertoimia. Lisäksi tuotteessa tulee olla valittuna "Sisällytetään materiaaliselosteeseen ja ilmastoselvitykseen".

Palvelu laskee yhteen yhdessä hierarkian osassa olevien tuotteiden kokonaispainon. Lopputulos raportoidaan rakennukselle ja rakennuspaikalle. Rakennuksen osalta lopputulos jaetaan käyttäjän syöttämällä lämmitetyn nettoalan arvolla.

Rakennuspaikan osalta lopputulos jaetaan käyttäjän syöttämällä rakennuspaikan pinta-alalla. Lisäksi ilmoitetaan edellä mainittujen yhteissumma ilman jakamista pinta-alalla.

Rakennusosien sisältämät materiaalit

Palvelu laskee kaikkien rakennusosissa listattujen tuotteiden materiaalin määrät. Tiedot ilmoitetaan materiaalien painoina.

Materiaaliluokat on määritelty ennalta tuotetasolla. Materiaalitiedot lasketaan siinä laajuudessa kuin tuotteista on käytössä materiaalitietoja.

Jos materiaalitiedot tuotteesta puuttuvat, mutta paino tiedetään kiloina, on se mukana vain rakennusosien painoissa.

Materiaalien alkuperä

Palvelu laskee kaikkien rakennusosissa listattujen tuotteiden materiaalien alkuperien määrät. Tiedot ilmoitetaan painoina. Alkuperävaihtoehdot on määritelty ennalta tuotetasolla.

Alkuperät lasketaan siinä laajuudessa, kuin tuotteista on käytössä alkuperätietoja.

Jos alkuperätiedot tuotteesta puuttuvat, mutta paino tiedetään kiloina, on se mukana vain rakennusosien painoissa ja materiaalitietojen löytyessä myös "rakennusosien sisältämissä materiaaleissa".


Käytetyt lähtötiedot: EPD ja ilmastoseloste

Uuden rakennuksen vähähiilisyyden arvioinnin on perustuttava joko rakentamislain 15 §:ssä tarkoitetun kansallisen päästötietokannan hiilijalan- ja hiilikädenjäljen tietoihin tai yleisesti hyväksyttyä̈ yhtenäistä̈ menetelmää̈ käyttäen määritettyihin ympäristöominaisuustietoihin.

Kansallinen päästötietokanta CO2data

Kansallisen päästötietokannan CO2data on rakennettu ympäristöministeriön toimeksiannosta ja sitä ylläpitää Suomen ympäristökeskus (SYKE).

CO2data.fi on kaikille avoin ja maksuton verkkopalvelu, joka tarjoaa puolueetonta tietoa Suomessa käytettävien rakennustuotteiden ja rakentamisen prosessien ilmastovaikutuksista. Tavoitteena on yhdenmukaistaa rakennusten koko elinkaaren aikaisten ilmastovaikutusten laskentaa ja edistää siten vähähiilistä rakentamista.

CO2data palvelu sisältää:

  • Rakennustuotteiden päästötiedot: Palvelusta löytyy tietoa erilaisten rakennustuotteiden, kuten betonien, terästen ja puutuotteiden, keskimääräisistä hiilidioksidipäästöistä.
  • Rakentamisen prosessien päästötiedot: Tietokanta sisältää tietoa myös erilaisten rakentamisen prosessien, kuten perustusten tekemisen tai julkisivun asentamisen, päästöistä.
  • Infrarakentamisen päästötiedot: Palvelusta löytyy myös tietoa infrarakentamisen materiaalien ja prosessien päästöistä



Ympäristöseloste – EPD (Environmental Product Declaration)

Ympäristöseloste (EPD) on standardisoitu, kolmannen osapuolen tarkastama asiakirja, joka kuvaa tuotteen tai materiaalin ympäristövaikutuksia koko sen elinkaaren ajan. Tämä sisältää raaka-aineiden louhinnan, valmistuksen, kuljetuksen, käytön ja hävittämisen.

EPD:t perustuvat standardeihin, erityisesti EPD:n tiedot esitetään EN 15804 standardin mukaisesti. (ISO 14025) EPD:t perustuvat elinkaariarviointeihin (LCA), jotka arvioivat tuotteen ympäristövaikutuksia "kehdosta hautaan".

Ympäristövaikutuskategoriat:
EPD:t sisältävät yleensä tietoa erilaisista ympäristövaikutuskategorioista, kuten:

  • Ilmastonmuutospotentiaali (kasvihuonekaasupäästöt)
  • Hapottuvuuspotentiaali
  • Ravinteiden huuhtoutumispotentiaali
  • Otsonin hajoamispotentiaali
  • Resurssien ehtyminen
  • Vedenkulutus

Kolmannen osapuolen tarkastus: EPD:t tarkastetaan riippumattomien kolmansien osapuolten toimesta, jotta varmistetaan niiden tarkkuus ja luotettavuus.

Läpinäkyvyys: EPD:t tarjoavat läpinäkyvää tietoa tuotteen ympäristösuorituskyvystä, mikä mahdollistaa tietoisen päätöksenteon.

Rakennustieto toimii ainoana EPD operaattorina eli julkaisijana Suomessa.

Lue lisää Rakennustiedon EPD-ympäristöselosteesta >