Jokaisella meistä on erilaisia tunteita ja muistoja painettuja kirjoja kohtaan. Palaan mielessäni lapsuuteen – hetkiin, jolloin äiti luki minulle satukirjaa tai kun selailin omassa huoneessani lumoutuneena kirjassa olevia kauniita kuvia. Myöhemmin muistan etsineeni innokkaana olohuoneen kirjahyllyssä olevasta komeasta, pitkästä tietosanakirjarivistöstä tietoja koulutehtäviä varten. Selasin sylissäni painavaa kirjaa, jonka paksut, kiiltävät sivut tuoksuivat paperilta ja painomusteelta. Mieleeni palaa myös elävästi opiskeluvuosina kantamani repun paino.
Palaan muistoistani takaisin tähän hetkeen – päivään, jossa maailma muuttuu jatkuvasti, ajantasaista sekä luotettavaa tietoa on oltava saatavilla nopeasti, kellon ympäri ja missä ikinä liikunkin. Painavien kirjojen liikuttelu paikasta toiseen tuntuu ajoittain vanhanaikaiselta ja uuvuttavalta. Sekä paperi- että digikirjassa on kuitenkin omat hyvät ja huonot puolensa. En esimerkiksi osaa kuvitella, että sivun- tai jopa aukeaman kokoisia valokuvia sisältävä arkkitehtuurikirja toisi lukijalleen tietokoneen ruudulta täysin samaa voimakasta tunnetta kuin paperikirjaa sohvapöydän ääressä selatessa.
Omat kokemuksemme ja mieltymyksemme vaikuttavat monen muun seikan lisäksi valintoihimme ja tunteet saattavat ohittaa järkisyyt. Miksi kuitenkin kannattaisi ainakin harkita digikirjan hankintaa?
Painettu tietokirja vanhenee yllättävän nopeasti ja vanhentuneen painoksen ylijäämän hävittäminen kuormittaa ympäristöä turhaan – toisin kuin digikirja, jonka edeltävä versio jää vain digikirjahyllyyn saataville, ja johon voi myös helposti palata. Digikirjan käyttö on helppoa ja sitä voi käyttää millä tahansa mobiililaitteella, joten se on aina saavutettavissa eikä painavia kirjoja tarvitse kuljetella mukanaan. Koska digikirjaa käytetään selaimessa, se ei voi jäädä konttorin kirjahyllyyn etätöihin siirryttäessä tai kadota tiedostojen syövereihin, kuten esimerkiksi e-kirja. Digikirja uudistuu, kun rakennusalalla tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka vaikuttavat kirjan sisältöön. Uusi digikirjaversio ilmestyy myös digikirjahyllyyn itsestään, eikä sitä siten tarvitse muistaa hankkia erikseen.
Digikirjassa tietoa voi hakea näppärästi hakusanojen ja linkitettyjen hakemistojen avulla tai perinteiseen tapaan selailemalla kirjaa. Hakusanat auttavat lukijaa löytämään kerralla kaikki kohdat, joissa asiasta on kerrottu. Listauksesta on myös helppoa siirtyä lukemaan kutakin kohtaa. Digikirjassa olevien linkkien avulla voi siirtyä sivulta toiselle tai jopa ulkoisiin lähteisiin, kuten esim. Finlexiin ja Rakennustiedon muihin tietopalvelutuotteisiin – mm. RT-ohjekortteihin ja Ratuun. Digikirja on myös mahdollista hankkia koko organisaation käyttöön, jolloin kirja ei ole vain jonkun työntekijän hyllyssä, vaan kaikki pääsevät siihen helposti käsiksi. Digikirja on myös saavutettava eli se edistää yhdenvertaisuutta toisin kuin painettu kirja.
Jos digikirjaan siirtyminen arveluttaa yhä, kannattaa katsoa digikirjoista pitämiämme webinaaritallenteita tai osallistua tulossa oleviin tilaisuuksiin. On ehkä helpompaa tehdä päätös digitaaliseen kirjamaailmaan siirtymisestä, kun näkee ensin omin silmin, miltä digikirja näyttää ja millaista sen käyttö oikeasti on.
Pääset tutustumaan Rakennustiedon digikirjavalikoimaan tästä ja webinaaritallenteisiin täältä.
Satu Laine
Rakentaminen ja infra -tiimin tuotepäällikkö