Rakennustietosäätiö RTS on julkaissut kaksi ympäristöteemaista lausuntopyyntöä, jotka kannattaa ehdottomasti käydä lukaisemassa ja antamassa meille palautetta!
Ilmastonmuutos ja sen moninaiset haitalliset vaikutukset, kuten säiden ääri-ilmiöt, näkyvät enenevässä määrin myös Suomessa. Luonnonvarojen ylikulutus, luontokato ja luonnon monimuotoisuuden heikentyminen ovat todellisia uhkia, joiden vaikutukset elinympäristöömme ovat jo alkaneet näkyä paikallisella tasolla, saati sitten globaalisti. Rakentaminen muuttaa ympäristöä, kuluttaa luonnonvaroja ja aiheuttaa päästöjä. On tärkeää, että me alan toimijat tunnistamme vaikutusmahdollisuutemme ja teemme toimenpiteitä kaikilla tasoilla, jotta rakennamme tulevaisuudessa entistä kestävämmin.
Infrarakentamisen hankkeiden ympäristövaikutuksiin voidaan vaikuttaa parhaiten hankkeiden suunnitteluvaiheissa. Huolellinen suunnittelu luo edellytykset sille, että töiden suoritus voidaan tehdä aiheuttaen mahdollisimman vähän haitallisia ympäristövaikutuksia. Kiertotalous, uusiomateriaalien käyttö ja työmaan päästöjen vähentäminen vaativat kaikki hankkeeseen osallistuvien tahojen yhteispeliä. Jokaisella valinnalla ja jokaisella työsuorituksella on merkitystä myös ympäristön kannalta parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamisessa.
Infra- ja MaaRYLin uusi ohje antaa paremman kokonaiskuvan infran ympäristövaikutusten hallintaan
Infra- ja maarakentamisen yleiset laatuvaatimukset InfraRYL ja MaaRYL koskevat hankkeen toteutusvaihetta, ja tähän asti niissä on kuvattu vain työnaikaisten ympäristövaikutusten hallintaa. Lausunnolla oleva uusi ohje Infra- ja maarakentamisen ympäristövaikutukset ja niiden hallinta opastaa ottamaan ympäristöasiat huomioon hankkeen eri vaiheissa. Suunnitteluvaiheen tiedot täytyy välittää toteuttajalle, jotta toteuttaja voi laatia laadukkaat työmaata koskevat tarkemmat käytännön suunnitelmat.
Infra- ja MaaRYLissä laatuvaatimukset on kuvattu nimikkeittäin ja jokaisella nimikkeellä on oma ympäristövaikutusten hallintaa koskeva kohta. Tätä rakennetta ei olla muuttamassa, vaan uusi ohje niputtaa yleiset asiat yhteen helposti löydettävään paikkaan.
Kun uusi ohje on julkaistu, pääsemme käymään läpi nimikekohtaista ympäristövaikutukset sisältöä. Näitä kohtia on jo pelkästään InfraRYLissä yli 250, joten niiden seulomisessa ja päivitystarpeiden pohtimisessa on tekemistä. Varsinaiset hankkeissa sovellettavat yleiset laatuvaatimukset esitetään kuitenkin nimikekohtaisessa sisällössä, joten vaikuttavuuden kannalta juuri tämän sisällön pitää olla kunnossa!
Blogitekstin ovat kirjoittaneet Saara Lehtonen Rakennustiedosta ja Katja Lehtonen Ytekistä. Infrarakentajataustainen Saara vastaa Infra- ja MaaRYL-palveluista. Katjalla on pitkä ja monipuolinen työhistoria ympäristörakentamisessa ja rakentamisen kiertotaloudesta.