Komponentti-EPD ratkaisuna tuoteskaalojen päästötiedoille

Uusi komponentti-EPD-palvelu tehostaa EPD:n laadintaa. Rakennustieto ja Granlund ovat kehittäneet palvelun yhdessä Granlundin Modulaarinen EPD -työkalun kehityksen yhteydessä.

 

Perusmuotoisen EPD:n laadinta on koettu kalliiksi ja aikaa vieväksi tuoteryhmille, joilla on paljon tuotevariaatioita sekä tuotteille, jotka toteutetaan asiakastilauksesta. Komponentti-EPD ratkaisee tämän haasteen. Se tuottaa tarkkaa tuotetasoista EPD-tietoa tehokkaasti ja luotettavasti hyödyntämällä tuotteessa samanlaisena toistuvia komponentteja.

 

Rakentamislain uudistuessa hiilijalanjälkitiedon tarve kasvaa merkittävästi. Komponentti-EPD:t soveltuvat elinkaarilaskentaan, kuten muutkin kolmannen osapuolen verifioimat ja julkaistut EPD:t. Komponentti-EPD:n tuottaminen ja julkaiseminen on kuitenkin huomattavasti edullisempaa ja nopeampaa kuin tuoteversiolle alusta asti tehty EPD.

 

Tarve tarkalle päästötiedolle kasvaa nopeasti

 

Toimialalla on tapahtunut iso muutos muutamien viime vuosien aikana. Kaikissa Pohjoismaissa lasketaan jo rakennusten elinkaaren hiilijalanjälkeä, jolloin tuotteen tarkasta päästötiedosta on tullut kilpailuetu.

 

Rakennustieto järjesti syksyllä virtuaalisen aamukahvin, jonka aiheena oli “Tuotevariaatioiden tarkat EPD-tiedot kustannustehokkaasti – Tulevaisuuden ratkaisut”. Granlundin vastuullisuusliiketoiminnan kehitysjohtaja Tytti Bruce-Hyrkäs kertoi tilaisuudessa komponentti-EPD:stä ratkaisuna tuoteskaalojen päästötiedoille.

 

“Materiaaleilla on suuri merkitys hankkeiden päästöissä. Materiaalit ovat tällä hetkellä Suomessa 40-50 % hankkeiden ilmastovaikutuksista. Suomalaisissa yrityksissä rakennusliikkeissä päästöistä 25-70 % tulee materiaalien hankinnoista ja kiinteistönomistajien ilmastovaikutuksista 10-40 %”, Bruce-Hyrkäs taustoitti esityksensä alussa.

 

“Materiaalit ovat siis valtava osa yritysten ilmastovaikutuksista. Jos ei ole tarkkaa tietoa tuotteiden päästöistä, ei pystytä ottamaan huomioon sitä, että jokin tuote on vähähiilisempi tai tuotevalmistaja on panostanut vähähiilisyyteen”, Bruce-Hyrkäs totesi.

 

EPD-ympäristöseloste osoittaa luotettavasti tuotekohtaiset päästöt

 

Ympäristöseloste on rakennusalalla dokumentti, jolla voidaan luotettavasti ja uskottavasti osoittaa tuotekohtaiset päästöt. Ympäristöselosteen tulee olla standardin EN158054 mukainen ja kolmannen osapuolen verifioima. Komponentti-EPD noudattaa EN-standardia ja se verifioidaan ja julkaistaan standardin vaatimusten mukaisesti. Komponentti EPD mahdollistaa tuotevarianttikohtaisen EPD-tiedon tuottamisen tehokkaasti ja luotettavasti.

 

“Usein tuotteet koostuvat toistuvista osa-komponenteista, joita yhdistetään varsinaiseksi tuotteeksi. Komponentti-EPD:ssä ideana on tunnistaa tuoteryhmässä tai tuoteperheessä toistuvat päästöihin merkittävästi vaikuttavat komponentit, joille tuotetaan EPD:tä vastaavat elinkaarinarvioinnit, jotka verifioidaan ja julkaistaan komponentti-EPD:nä. Tuote- tai tuotevarianttikohtainen EPD lasketaan yhdistämällä EPD-komponentteja ennalta komponentti EPD:ssä määrätyn laskentamallin mukaisesti. Komponentti EPD:n sisältämät komponenttien EPD-tulokset ja laskentamalli sekä niin haluttaessa myös yhdistämiseen käytetty työkalu verifioidaan laadintaprosessin yhteydessä”, Bruce-Hyrkäs kertoi webinaarissa.

 

EPD-komponenttien yhdistäminen kokonaisiksi tuotteiksi ja systeemeiksi noudattaa EN15804 standardia sekä toisaalta laskenta on suoraan rinnastettavissa rakennustason LCA-laskennan EN15978 periaatteisiin. Granlund ja Rakennustieto ovat kehittäneet yhdessä komponentti-EPD-selosteesta PCR-luonnoksen, joka tuo yhteiset säännöt komponentti-EPD:n laadinnalle, tuotekohtaisen EPD-tiedon tuottamiselle ja varmennukselle.

 

Komponentti-EPD:n avulla tarkkuutta ja luotettavuutta sekä pienemmät kustannukset

 

Usein isoille tuoteskaaloille ei ole käytännössä mahdollisuutta julkaista selostetta erikseen jokaiselle tuotteelle, joten tehdään keskiarvoistamista. Komponentti-EPD:n avulla tarkkuus paranee, kun keskiarvoistamisen sijaan tiedot voidaan tuottaa tehokkaasti samalla luotettavuuden tasolla vaikkapa jokaiselle tilaukselle. Vaativat esimerkiksi LCA-lähtötietoihin ja skenaarioihin käytettävät tiedot tuotetaan keskitetysti. Tuotekohtaisesti muuttuvat vain hyvin tiedossa olevat tuotteen tiedot.

 

”Kokonaiskustannukset laskevat, kun jokaista EPD:tä ei tuoteta alusta asti. Jokaisen tuotteen EPD:n tuottaminen ja verifiointi erillisenä vaatii merkittäviä resursseja. Komponentti-EPD antaa mahdollisuuden julkaista iso määrä tarkkaa dataa ilman, että kustannukset ovat liian suuret”, Bruce-Hyrkäs kertoi komponentti-EPD:n hyödyistä.

 

Yksittäisten tuotevarianttien EPD-tiedon laskemiseen komponentti-EPD:n pohjalta ei välttämättä tarvita työkalua, mutta tähän tarkoitukseen luotu työkalu voi tehostaa tiedon julkaisua. Tulosten laatu varmistetaan komponentti EPD:n verifioinnilla julkaisuprosessin yhteydessä. Yksittäisten tuotevarianttien julkaisuun komponentti EPD:n pohjalta voidaan lisäksi luoda erillinen työkalu, jonka helpottaa yksittäisten varianttien tulosten julkaisua. Granlund on kehittänyt Modulaarinen EPD -työkalun tähän tarkoitukseen. ”Granlundin Modulaarinen EPD -työkalu mahdollistaa komponentti EPD:hen perustuvien selosteiden tuottamisen automaattisesti. Kun laskentamalli luodaan, työkalu verifioidaan siltä osin, että se noudattaa kompontti-EPD:tä ja mahdollistaa sen sääntöjen puitteissa EPD:iden julkaisun. Se voidaan yhdistää myös tehtaan tietojärjestelmään tai muuhun valmistajan tietojärjestelmään, jolloin se voi laskea automaattisesti mallin mukaisesti tarkat varianttikohtaiset päästöt vaikka jokaiselle tilaukselle”, Bruce-Hyrkäs kuvaili työkalua.

 

Komponentti-EPD:n laadunvarmistus ja verifiointi painottuvat käyttöönottoon. Alussa verifioidaan itse komponentti-EPD sekä myös komponentti-EPD:hen perustuva työkalu ja sillä tehtävät ensimmäiset EPD-selosteet. Alkuhyväksynnän jälkeen tehdyt tuotevarianttien EPD-julkaisut, joudutaan verifioimaan vain materiaalisyötteiden osalta.

 

EPD-selosteiden hiilitiedot osaksi Tuotetieto-palvelukokonaisuutta

 

Rakennustiedossa EPD-selosteiden hiilitiedot viedään Tuotetiedon tietokantaan, josta niitä voidaan hyödyntää rakennustason hiilijalanjälkilaskennassa ja tiedot ovat saatavissa digitaalisessa muodossa laskentaohjelmiin.

 

Rakennustiedon Tuotetieto-palvelu on Suomen kattavin tietokanta hiilijalanjälkitiedoista ja ainoa paikka, josta saa hiilijalanjälkitiedot kytkettynä GTIN-koodiin. Tuotetiedon tietokannan avulla tuotetiedot ovat kaikkien rakennusalan ammattilaisten käytettävissä Tuotetiedon haussa, hallintapalvelussa, rajapinnan kautta sekä Tuotetieto hiililaskurissa.

  

Lue lisää EPD-ympäristöselosteesta >

 

Haluatko lisätietoja EPD-ympäristöselosteesta? Ota yhteyttä!

 

Jukka Seppänen

EPD:n ja Ilmastoselosteen tuotepäällikkö

+358 40 554 5282

jukka.seppanen(at)rakennustieto.fi

< Takaisin blogiin