Rakennusten omistajat, kiinteistösijoittajat ja käyttäjät sekä uudis- ja korjaushankkeiden rahoittajat ovat entistä kiinnostuneempia siitä millaisen jäljen rakennus jättää ympäristöön. Rakennustiedon ympäristöluokituksen Käyttö2023-kriteeristö tarjoaa Suomen olosuhteisiin sopivan työkalun nyt myös käytössä oleville rakennuksille.
Rakennustiedon ympäristöluokituksella on ohjattu jo yli 300 uudis- ja peruskorjaushanketta. Uusi Rakennustiedon ympäristöluokituksen Käyttö2023-kriteeristö tarjoaa työkalun rakennuksen ylläpitoon systemaattisesti elinkaaren aikana. Rakennustiedon ympäristöluokitus parantaa peruskorjaushankkeissa vastuullisen rahoituksen saatavuuden edellytyksiä ja tukee kiinteistön arvon kasvattamista.
”Rakennustiedon ympäristöluokituksen Käyttö2023-kriteeristö tarjoaa rakennusten omistajille ja ylläpidosta vastaaville kokonaisvaltaisen työkalun rakennuksen ympäristösuorituskyvyn ja -vastuullisuuden johtamiseen sekä elinkaaren hallintaan”, ympäristöluokituksen tuotepäällikkö Petri Jaarto Rakennustiedosta sanoo.
Jaarto uskoo, että Suomen olosuhteisiin kehitetylle ympäristöluokitukselle on kasvavaa kysyntää.
”Esimerkiksi Breeam-ympäristöluokituksia on tehty myös olemassa oleville kiinteistöille. Kansainväliset ympäristöluokitukset ovat kansainvälisille kiinteistösijoittajille hyviä työkaluja kiinteistösalkun hallintaan, mutta suurin osa kiinteistöistä on Suomessa asuvien ja työskentelevien omistuksessa ja käytössä. Rakennustiedon ympäristöluokitus Käyttö2023-kriteeristö kokoaa yhteen sen, millainen on nimenomaan suomalaisen rakennus- ja kiinteistöalan mielestä kestävä ja vastuullisesti ylläpidetty rakennus”, Petri Jaarto sanoo.
Käyttö2023-kriteeristö on tehty erikseen toimitila- ja palvelurakennuksille sekä asuinrakennuksille, joissa kriteeristöä on myös pilotoitu.
”Asuinkiinteistöjen vakuusarvot ja rakennusten ympäristöominaisuudet ovat olleet entistä enemmän esillä julkisuudessa, kun hyvilläkin paikoilla sijaitsevien kiinteistöjen on ollut vaikeaa saada rahoitusta peruskorjaushankkeisiin. Rakennustiedon ympäristöluokitus tukee sekä suurempien kiinteistönomistajien salkunhallintaa että yksittäisen taloyhtiön riskinhallintaa, rahoituksen saatavuutta ja arvon säilymistä. Luokitus antaa isännöitsijäntodistuksen ja energiatodistuksen rinnalle kiinteistön omistajalle, rahoittajalle ja asunnonostajalle huomattavasti laajemmin tietoa kiinteistöstä ja sen kestävästä ylläpidosta”, Jaarto sanoo.
Kestävyys ja vastuullisuus tulevat osaksi arkea
Käyttö2023-kriteeristö jakautuu kolmeen pääryhmään: Kiinteistönhallinta, Ympäristö ja energia sekä Hyvinvointi ja terveellisyys.
”Tavoitteena on, että kiinteistöä johdetaan ja kunnossapidetään suunnitelmallisemmin ja vastuullisemmin, mitataan ja ohjataan kulutuksia ja hankitaan vähähiilisempää energiaa. Kriteereissä otetaan kantaa myös esimerkiksi julkisen liikenteen saavutettavuuteen, pyöränsäilytystiloihin ja jätehuollon järjestämiseen. Sisäilmaston laatu ja kyselyillä kartoitettava käyttäjätyytyväisyys ovat myös tärkeitä kriteereitä.”
Petri Jaarton mukaan Käyttö2023-kriteereissä korostetaan paljon yhteistyötä kiinteistöjohdon ja käyttäjien kanssa. Kouluissa kiinteistö- ja ylläpitopäälliköt keskustelevat esimerkiksi opettajien kanssa ja taloyhtiöissä isännöitsijät ja ylläpito-organisaatiot ovat yhteydessä asukkaisiin.
”Käyttäjätyytyväisyyskyselyt antavat mahdollisuuden käyttäjien ja kiinteistöjohdon vuorovaikutukselle, jolloin myös kestävyys ja vastuullisuus tulevat osaksi arkea.”
Petri Jaarto pitää merkittävänä etuna sitä, että Rakennustiedon ympäristöluokitus kokoaa kiinteistön vastuullisuuteen ja ympäristöön liittyvät tiedot vakioidussa ja luotettavassa muodossa yhteen paikkaan, jolloin ne on helpompi huomioida kaikessa toiminnassa.
Rakennustiedon ympäristöluokituksen konsultti todentaa asiat kohdekierroksella ja tekee testimittauksia esimerkiksi hanojen virtaamasta tai valaistuksesta.
”Rakennustiedon ympäristöluokitus tarjoaa monipuolisen tarkistuslistan siitä, millaisia asioita kiinteistössä on hyvä arvioida ja kehittää vastuullisuuden ja ympäristösuorituskyvyn näkökulmasta.”
Luokitus on voimassa enintään viisi vuotta, jonka jälkeen viimeistään tehdään uudelleenarviointi.
Tukee palveluiden ja rahoituksen hankinnassa
”Olemme luvanneet, että kolmen tähden luokassa hankkeet ovat aina taksonomia-yhteensopivia. Luokitus ei tietenkään automaattisesti takaa vastuullisen rahoituksen saamista, mutta se helpottaa keskustelun avaamista ja kertoo rahoittajalle tai vakuutuslaitokselle, että asiat on tehty yleisesti hyväksytyn luokituksen mukaisesti.”
Luokitus tukee kiinteistöpäälliköitä ja isännöitsijöitä kiinteistön hoito- ja ylläpitopalveluiden hankinnassa tarjoamalla kriteereitä, joita voi sisällyttää hankintasopimuksiin ja kilpailutuksiin.
”Ympäristöluokitus on hyvä tapa osoittaa myös tilojen käyttäjille, että tilat ovat kestävästi omistettu ja ylläpidetty, ja että sisäilmasto ja työskentelyolosuhteet ovat kunnossa. Ympäristöluokitus tuo myös vuorovaikutuksen, koska siinä edellytetään käyttäjäkyselyitä ja niistä annettavaa palautetta.”
Sekä työntekijät että vuokralaiset ja asunto-osakeyhtiöiden asukkaat ovat entistä valveutuneempia ja kiinnostuneempia kestävyydestä ja vastuullisuudesta.
Petri Jaarto uskoo, että rahoitusmarkkinoiden kiristyessä on entistä tärkeämpää löytää työkaluja, joilla kiinteistöjä kehitetään pitkäjänteisesti ja tavoitteellisesti. Sekä rahoitusehdoissa että lainsäädännössä korostuvat yhä enemmän kestävyys ja vastuullisuus, joten niiden merkitys myös olemassa olevan rakennuskannan kehittämisessä kasvaa.
”Rakennustiedon ympäristöluokitus ohjaa tekemään asiat lainsäädännön minimitasoa paremmin. Kun kiinteistöä ylläpidetään ja kehitetään tällaisen työkalun avulla kestävästi, sen markkina-arvo ja käytettävyys vastaavat myös tulevaisuuden lainsäädännön sekä kiinteistön omistajien ja käyttäjien vaatimuksiin.”
Vastuullisuustyökalu koko elinkaaren hallintaan
Petri Jaarto näkee, että Käyttö2023-kriteeristö laajentaa Rakennustiedon ympäristöluokituksen uudis- ja korjaushankkeista kiinteistön koko elinkaaripalveluksi.
”Taloyhtiö tai toimitila- tai palvelurakennuksen omistaja voi aloittaa Rakennustiedon tarjoamalla käyttövaiheen ympäristöluokituksella ja kun rakennus tulee peruskorjausikään ottaa käyttöön samaan ympäristöluokitusjärjestelmään kuuluvan hankevaiheen ympäristöluokituksen ja sitten taas palata käyttövaiheen työkaluun elinkaaren hallinnassa. Rakennustiedon ympäristöluokitus kulkee rakennuksen mukana kaikkien toimijoiden vastuullisuustyökaluna samaan tapaan kuin esimerkiksi huoltokirja- ja kulutusasiat”, Petri Jaarto sanoo.
Jaarto kannustaa kaikkia kiinteistönomistajia ja niistä vastaavia ottamaan häneen rohkeasti yhteyttä.
”Katsotaan yhdessä, miten Rakennustiedon ympäristöluokitus auttaa kehittämään rakennuksen ja kiinteistösalkun ympäristösuorituskykyä.”
Lue lisää Rakennustiedon ympäristöluokituksesta >