Sisäilmastoseminaari 2022 järjestettiin hybriditapahtumana maaliskuun puolivälissä Helsingin Messukeskuksessa ja etänä verkossa. Sisäilmastoasioissa mennään eteenpäin, ja muutokset Euroopan unionin taksonomiassa ajavat eteenpäin myös M1-luokitusjärjestelmän kehittämistä.
Seminaariohjelmassa oli paljon mielenkiintoisia esityksiä akustiikasta kaasuseosten kalibrointilaitteistoihin, joiden vedosta kertoo se, että tapahtumaan osallistui yli 1000 vierailijaa. Rakennustiedon moniosaaja Anneka Palm oli tavoitettavissa näyttelypaikalla koko päivän.
“Tapasin ständillä sisäilma-asioista kiinnostuneita ja vaihdoimme ajatuksia siitä, miten Rakennustieto on omilla tuotteillaan ollut tukemassa sisäilma-asioiden huomioon ottamista rakentamisessa,” kertoo Palm.
Keskustelun aiheeksi nousi myös RTS-ympäristöluokitus, jolla pystytään prosessinomaisesti varmistamaan, että rakennuksissa käytetyt materiaalit ovat todennetusti vähäpäästöisiä ja että puhtaudesta pidetään huolta työmaalla rakentamisen aikana.
Ympäristöluokituksen tuotepäällikkö Petri Jaarton mukaan lausunnolla olevista RTS-ympäristöluokituksen hankevaiheen kriteereistä oltiin kiinnostuneita. Etenkin hiilijalanjäljen laskenta ja EU-taksonomian asettamat haasteet olivat kielen päällä. Myös uusia Terveen Talon kriteereitä on odotettu.
EPD-ympäristötuoteselosteiden tuotepäällikkö puolestaan Jukka Seppänen seurasi tapahtumaa etänä Rakennustiedon virtuaaliosastolta käsin.
“Päivystin meidän digiosastolla mahdollisia yhteydenottoja. Tilaisuus oli hyvin järjestetty, esityksiin tuli kysymyksiä hyvin niin paikalla olleelta yleisöltä kuin chatissä”, summaa Seppänen.
M1-luokituksen tuotepäällikkö Katri Leinon piti puheenvuoron seminaarissa. Leinon mukaan sisäilma-asioissa mennään koko ajan eteenpäin, mutta edelleen on isojakin haasteita selätettävänä.
“EU-taksonomian kriteeristö tuo uudenlaisia vaatimuksia rakennussektorille ja tällä on myös sisäilmastovaikutuksia. Rakentamisen vastuullisuuden ja ympäristövaikutusten ohella taksonomia asettaa vaatimuksia rakennusmateriaalien kemiallisille sisäilmapäästöille, millä on suora vaikutus sisäilman laatuun. Kentän muuttuessa hyväksi todettuja toimintatapoja ja järjestelmiä on kehitettävä – tämä pätee myös suomalaiseen rakennusmateriaalien M1-päästöluokitukseen”, kertoo Leino.
M1 on monipuolinen ja toimiva luokitus, joka tunnistetaan sekä Suomessa että Suomen rajojen ulkopuolella. Hienosäädöllä M1-luokitusjärjestelmällä on valmiudet vastata myös taksonomian vaatimuksiin. Rakennustieto on jo käynnistänyt kehitystyön.
Kiitos kaikille mukavasta Sisäilmastoseminaarista!