RT-kortiston GPT-tekoälyassistentti nopeuttaa tiedonhakua ja tehostaa työtä

Hankepäällikkö, arkkitehti Maini Alho-Ylikoski Espoon Tilapalvelut-liikelaitoksesta pitää RT-kortiston GPT-tekoälyassistenttia tiedonhakua huomattavasti nopeuttavana kehitysaskeleena. Aikaa jää tällöin enemmän varsinaiseen ydintyöhön eli suurten hankkeiden suunnittelun ohjaukseen niin että rakennus on mahdollisimman toimiva ja taloudellinen sekä elinkaarinäkökulmasta kestävä. 

RT-kortiston tarjoama luotettava ja ajantasainen tieto on ollut arkkitehti Maini Alho-Ylikoskelle tärkeä ja ahkerassa käytössä oleva työkalu koko työuran ajan ensin arkkitehtitoimistossa ja sitten nykyisessä tehtävässä suunnittelun ohjaajana ja johtajana Espoon kaupungin jopa kymmenien miljoonien eurojen hankkeissa. 

 

”Olen todella iloinen, että Rakennustieto on tuonut etunenässä GPT-tekoälyassistentin alan ammattilaisten keskeisenä tietolähteenä toimivan RT-kortiston tiedonhakuun ja laajentaa tekoälyn käytön myös muihin palveluihin. Tekoälyassistentti voittaa nopeudessa kaikki muut tavat tiedonhaussa”, Maini Alho-Ylikoski sanoo. 

 

”Voin kertoa tekoälyassistentille millaista tietoa tarvitsen RT-kortistosta aivan kuin keskustelisin ihmisen kanssa. Saan oikeiden RT-ohjekorttien lisäksi täsmällisiä vastauksia kysymyksiini sen sijaan että minun pitäisi hakea tietoja käymällä itse läpi suuri määrä RT-ohjekortteja ja niiden sisältöä. Tällöin minulle jää päivittäin enemmän aikaa varsinaiseen luovaan ydintyöhöni eli suurten hankkeiden suunnittelun ohjaukseen.” 

 

Alho-Ylikosken mukaan Espoon Tilapalveluissa ja Kaupunkitekniikan keskuksessa laajassa käytössä olevan RT-kortiston GPT-tekoälyassistentti on saanut hyvää palautetta käytön helppoudesta ja nopeudesta. 

 

”RT-kortiston tekoälyassistentti käy läpi ainoastaan RT-kortiston sisältöä ja tarjoaa siksi luotettavaa ja ajan tasalla olevaa tietoa toisin kuin yleinen ChatGPT, jonka vastauksissa voi olla oikean tiedon lisäksi täysin väärää informaatiota ja vanhentunutta tietoa, jota verkko on täynnä.” 

 

Tilapalveluiden jopa kymmenien miljoonien eurojen hankkeissa saattaa monesti joku yksittäinen asia nousta todella merkittäväksi kustannustekijäksi, ja silloin RT-kortiston sisältämän alalla yhteisesti määritellyn ja vakioidun tiedon merkitys korostuu. 

 

”Usein joudumme vääntämään kättä esimerkiksi siitä, onko joku lisätyötä vai ei, ja julkisissa rakennushankkeissa voi olla kyse suurista rahoista. RT-kortisto on yksi tärkeä selkänoja varmistamaan sen, että asiat ja määräykset ymmärretään samalla tavalla. Tällöin emme tilaajana joudu maksamaan ylimääräistä, vaan saamme määräysten mukaista suunnittelua ja toteutusta sovitulla hinnalla.” 

Kätevästi oikeat tiedot erilaisiin kohteisiin 

 

Tekoälyassistentti on merkittävin uudistus RT-kortistossa sen jälkeen, kun paperikortistosta siirryttiin ensin CD-levyihin ja vuosituhannen vaihteessa verkkopalveluun. Ensimmäiset vuosikymmenet RT-kortisto oli paperinen kortisto, joka sisälsi useita metrejä pitkän hyllyrivin kansioita. 

 

”Pääsin heti opiskelun alussa töihin arkkitehtitoimistoon, jossa tehtäviini kuului suunnittelutöiden ohella myös RT-ohjekorttien uusien täydennysjakelujen sijoittaminen kansioihin. Ostin heti myös oman RT-kortiston ja muistan, kuinka mappipaketit tuotiin kesäaikaan kotiini maalle suurella pakettiautolla. Kortisto vei opiskelijabokseissa aika suuren tilan ja oli alkuun painavin omaisuuteni, joka kulki mukana muutoissa.” 

 

Suunnittelijana Maini Alho-Ylikoski katsoi RT-kortistosta tarkkaan muun muassa erilaisia mitoitusohjeita ja paloturvallisuusmääräyksiä. Nykyisessä työssä suunnittelun ohjauksessa korostuvat esimerkiksi arkkitehdin tehtäväluettelo ja työmääräarviot, mutta yhtä lailla hän tarkistaa RT-kortistosta vaikkapa kaiteen korkeuksia, joista GPT-tekoälyassistentti kätevästi löytää oikeat tiedot erilaisiin kohteisiin. 

 

”Arkkitehtitoimistot osaavat yleensä melko hyvin perusmääräykset, mutta niitä tulkitaan hyvin eri tavoin. On tärkeää, että esimerkiksi palonsuojaa vaativat materiaalit ja savunpoistoasiat määritellään hyvin tarkasti ja että poistumisteiden leveydet ovat varmasti riittävät.” 

 

”RT-kortiston hyödyistä tulisi loppumaton luettelo, koska se on rakennusalalla aivan keskeinen tiedon lähde. Suurin hyöty on se, että RT-kortistosta löytyy rakennushankkeissa erilaisissa rooleissa työskenteleville yhteisesti hyväksyttyä eksaktia tietoa.” 

 

RT-ohjekortteja laativissa toimikunnissa on alan korkeinta asiantuntemusta, ja siksi asioita ei tarvitse ryhtyä arvailemaan vaan kaikki osapuolet voivat keskittyä mahdollisimman tehokkaasti omaan työhönsä. 

 

Kokonaisuuden hallintaan ja luovuuteen enemmän aikaa 

 

”Tilaajana meille on tärkeintä, että voimme ohjata hankkeissa suunnittelua ja kokonaisuutta niin että rakennus on mahdollisimman toimiva ja taloudellinen. RT-kortiston GPT-tekoälyassistentti varmistaa sen, että alan yhteisesti sopimat ja vakioidut tiedot löytyvät helposti. Tämä vapauttaa aikaa luovuudelle ja neuvotteluille kunkin kohteen arkkitehtisuunnittelussa tärkeistä asioista, jotka tässä ajassa pitää ratkaista”, Alho-Ylikoski sanoo. 

 

”Emme voi kovin paljon vaikuttaa hankkeiden neliöhintaan, mutta suunnittelun ohjauksella voimme vaikuttaa huomattavasti rakennuksen toimivuuteen ja neliöiden määrään niin että tilat ovat tehokkaassa käytössä. Tilojen käyttöastetta pyritään lisäämään myös monikäyttöisyydellä ja iltakäytöllä. Kokonaisuuden hallinta on työmme ydintä, ja siksi kulloinkin tarvittavan oleellisen tiedon löytäminen tekoälyn avulla mahdollisimman helposti rakennushankkeissa tarvittavasta valtavasta tietomäärästä on suuri etu.” 

 

Maini Alho-Ylikoski uskoo, että tekoälyn kehitys mahdollistaa tulevaisuudessa entistä sujuvamman prosessin kaavoituksesta rakentamiseen sekä vaihtoehtojen vertailuun optimaalisen lopputuloksen saavuttamiseksi. 

 

”Näen tekoälyssä todella suuria mahdollisuuksia koko rakennusalalla. Tekoäly voisi tuoda meille vaihtoehtoja, joista ihminen voisi valita parhaan vaihtoehdon jatkokehityksen pohjaksi sekä kaavoituksessa että rakennussuunnittelussa. Esimerkiksi kaavamuutos- ja viitesuunnitteluvaiheet voitaisiin lyhentää parista vuodesta muutamaan kuukauteen, kun tekoäly voisi ottaa huomioon valtavan määrän reunaehtoja ja sille antamaamme dataa liikennemelusta pienhiukkasiin ja liito-oravan esiintymiseen.” 

 

Tekoäly voi nopeuttaa rakentamisen prosesseja 

 

Ennen varsinaista rakennussuunnittelua tekoäly voisi vertailla rakennuspaikkaan erilaisia luonnosvaihtoehtoja ja antaa tietoa erityyppisten suunnitteluratkaisujen toimivuudesta ja elinkaaritaloudellisuudesta suunnittelun ja päätöksenteon pohjaksi. 

 

Maini Alho-Ylikoski näkee tekoälyn mahdollistavan koko yhteiskunnan kannalta merkittävän ajan ja kustannusten säästön, kun valtavien tietomäärien käsittelyä voidaan eri vaiheissa tehostaa ja tarpeellisten rakennushankkeiden prosesseja nopeuttaa huomattavasti. 

 

”Koska meidän prosessimme kestävät niin kauan, myös monet lapset joutuvat käymään koko ala- tai yläkoulun tai lukion väistötiloissa”, hän nostaa esiin esimerkin hankkeiden pitkäkestoisuuden aiheuttamista inhimillistä haitoista. 

 

”Tekoäly ei voi korvata ihmistä, mutta se voi vapauttaa aikaa esimerkiksi arkkitehtisuunnittelussa kaikkein tärkeimmille asioille. Ihmisiä tarvitaan suunnittelemaan rakennuksia ihmisille”, Maini Alho-Ylikoski sanoo.

< Takaisin blogiin