Tuotteiden hiilitiedon tuottamiseen ja virtauttamiseen on jo tehokkaita ratkaisuja

Vastuullisuudesta on tulossa kiinteistö- ja rakentamisalalla yhä keskeisempi kilpailutekijä. Uusien ratkaisujen myötä vastuullisten tuotteiden valitsemisesta on tullut helpompaa.

Kiinteistö- ja rakentamisalan osuus Suomen ilmastovaikutuksista on noin 30 prosenttia. Paitsi ilmastoon, alalla on merkittävä vaikutus myös luonnon monimuotoisuuteen, sillä sen arvioidaan aiheuttavan kolmanneksen luontokadosta Suomessa.  

Alalla on pitkään keskitytty lähinnä energiankulutukseen ja energiantuotannon päästöihin, ja energiaan liittyvät päästöt ovatkin pienentyneet merkittävästi.

”Tällä hetkellä uuden rakennuksen elinkaaren ilmastovaikutuksista jo reilusti yli puolet syntyy rakennusmateriaaleista ja niiden valmistusketjuista”, sanoo Granlund Oy:n vastuullisuusliiketoiminnan kehitysjohtaja Tytti Bruce-Hyrkäs.

Tilaaja, rahoittaja ja määräykset edellyttävät vastuullisuutta

Uuden rakentamislain mukaan ensi vuoden alusta lähtien uudishankkeissa pitää osoittaa, että rakennuksen hiilijalanjälki alittaa asetetut raja-arvot.

Lain lisäksi matalampaa hiilijalanjälkeä edellyttävät tilaajat ja rahoittajat, joilla on yhä useammin vaatimuksia vihreämpään rakentamiseen ja vähäpäästöisempiin tuotteisiin liittyen.  

”Rakennusten ja rakennusosien ympäristövaikutukset on pystyttävä myös todentamaan luotettavasti. Vastuullisuustietojen puuttuminen voi olla hankinnan este”, Bruce-Hyrkäs sanoo.

Vastuullisuutta on ohjattava ja todennettava

Jotta vastuullisuustavoitteisiin päästään, rakennuksen hiilijalanjälkeä ja muita ympäristövaikutuksia on pystyttävä ohjaamaan suunnittelusta ja materiaalivalinnoista lähtien. Uskottava tapa esittää tuotteen ympäristövaikutukset on ympäristöseloste (EPD).  

Samanlaisilla rakennustuotteilla voi olla hyvin erilaiset ympäristövaikutukset muun muassa valmistusprosessista ja kierrätysmateriaalien käytöstä riippuen. Esimerkiksi vähäpäästöisemmän betoniraudoitteen ympäristövaikutukset voivat olla verrokkiinsa verrattuna viisi kertaa pienemmät.

Vastuullisuusvaatimusten täyttäminen edellyttää tietoa: kuinka paljon rakennuksessa on erilaisia tuotteita ja millainen hiilijalanjälki niillä on.  

”Rakennuksissa on paljon modulaarisia tuotteita, jotka räätälöidään valmiista komponenteista jopa tilauskohtaisesti. Granlund on yhdessä Rakennustiedon kanssa kehittänyt Komponentti-EPD:n, jonka avulla valmistajat voivat luotettavasti ja kustannustehokkaasti laskea sadoille tai jopa tuhansille tuotevariaatioille tarkat tuotekohtaiset ympäristövaikutukset.’’

Vastuullisuusohjaus vaatii tuotteiden tiedon virtauttamista

Työmaavaiheessa olevaan rakennukseen suunnitellut tuotteet vaihtuvat usein ”vastaaviin tuotteisiin”. Nämä vaihdot edellyttävät jatkossa sitä, että valitut ratkaisut ovat vastaavia myös ympäristöominaisuuksiltaan.  

”Jos tuotekohtaisia ympäristövaikutuksia ei ole todennettu, on ilmastoselvityksen laskennassa käytettävä 20 prosenttia keskiarvoa suurempia arvoja. Olennainen tapa ympäristövaikutusten pienentämiseen on käyttää sellaisia tuotteita, joista on saatavilla ympäristöselosteet.”

Tytti Bruce-Hyrkäksen mukaan kaikki palikat tuotteiden tietojen hallintaan ja virtaukseen ovat olemassa, mutta silti tiedot eivät nykyisin yleensä siirry suunnittelun, tuotevalmistuksen ja rakentamisen ketjussa vaiheesta toiseen. Teknisten tietojen rinnalla on tärkeää tarjota myös ajantasainen ympäristötieto tuotteista.

Rakennustiedon Tuotetieto-palvelu tarjoaa kiinteistö- ja rakentamisalalle keskitetyn tietokannan ja yhteisen alustan, joka mahdollistaa ajan tasalla olevan digitaalisen tiedon hakemisen ja vertailun tuotteista sekä tiedon virtauttamisen ja välittämisen eri toimijoille.

”Tietoja tuotteiden määristä ja ympäristöominaisuuksista joudutaan parsimaan kokoon rakennushankkeen eri vaiheissa. Digitaalisesti virtaava tieto mahdollistaa ympäristövaikutusten ohjaamisen, säästää valtavasti työtä sekä parantaa tuottavuutta ja laatua. Esimerkiksi Granlundilla pystymme jo laskemaan ja ohjaamaan talotekniikan hiilijalanjälkeä automaattisesti, kun suunnitelmien tietosisällöt on vakioitu. Nyt vastaavat yhteiset käytännöt tarvitaan koko toimialalle.”

Nyt on aika laittaa rakennustuotteiden tiedot ja virtaus kuntoon

1. Rakennustiedon yhdessä Granlund Oy:n kanssa kehittämä Komponentti EPD-palvelu mahdollistaa rakennustuotteiden ympäristötietojen kustannustehokkaan laskennan.  

2. Tietojen yhdistämiseen ja virtaukseen hankkeissa on jo toimivia ratkaisuja, joita edelläkävijät jo hyödyntävät. Rakennustiedon Tuotetieto-palvelu tarjoaa alalle työkalun rakennustuotteiden digitaaliseen tiedon hallintaan ja virtauttamiseen.  

Haluatko lisätietoja EPD-ympäristöselosteesta? Ota yhteyttä!

Jukka Seppänen, EPD:n ja Ilmastoselosteen tuotepäällikkö

040 554 5282

jukka.seppanen(at)rakennustieto.fi

Haluatko lisätietoja Tuotetieto-palvelusta? Ota yhteyttä!

Jukka Inkinen, myyntipäällikkö
040 505 7977
jukka.inkinen@rakennustieto.fi
Varaa aika kalenterista >

Esa Putkonen, myyntipäällikkö
044 3635 752
esa.putkonen@rakennustieto.fi
Varaa aika kalenterista >

< Takaisin blogiin