Vuosi 2023 lähestyy loppuaan ja on siis aika katsoa, mihin aika on kulunut, ja saatiinko tehtyä se, mitä suunniteltiin? Vuosi 2023 ei ehkä täyttänyt kaikkia odotuksiaan mutta Rakennustiedon ympäristöpalveluissa saatiin aikaa todella paljon vuonna 2023 ympäristöluokituksen, EPD-ympäristöselosteen ja M1-luokituksen kehitystyössä.
Vuodelta 2023 odotettiin paljon. Toivottiin Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan loppuvan ja että Ukrainan jälleenrakennus pääsisi alkamaan. Toivottiin, että energian hintakriisi rauhoittuisi ja rakentamisalalla erityisesti toivottiin, että rakentamislaista ja sen asetuksista saataisiin päätös ja päästäisiin kehittämään rakennetun ympäristön ympäristövaikutusten arviointia yhdessä hyväksytyillä menetelmillä. Suuri osa vuodelle 2023 asetetuista odotuksista on vielä täyttymättä, ainakaan kokonaan.
M1-päästöluokituksen raja-arvotarkastelu
Rakennustiedon ympäristöpalveluissa saatiin kuitenkin todella paljon aikaan kuluvana vuonna. Lanseerasimme M1-päästöluokitukseen raja-arvotarkastelupalvelun, jonka avulla tuotetoimittaja voi osoittaa mm. tuotteensa taksonomiakelpoisuutta.
Rakennustiedon Ilmastoseloste
Ympäristöselosteiden maailmaan teimme Rakennustiedon Ilmastoselosteen, joka kattaa ilmastoselvityksen vaatimukset, rakennustuotteen hiilijalanjäljen, hiilikädenjäljen ja materiaaliluettelon.
Ympäristöluokituksen Käyttö2023-kriteeristö
Rakennustiedon ympäristöluokitus rakennuksille laajeni merkittävästi vuonna 2023 – mukaan tulivat käytönaikaiset luokitukset sekä palvelu- ja toimitilarakennuksille että asuinrakennuksille. Loppuvuodesta valmistuivat myös kriteerit pien- ja rivitaloille. Lisäksi julkaisimme Hankegallerian, jossa esittelemme luokituksen saaneita kohteita.
Tuotetietoon hiilijalanjälkitietoa
Ja ennen kaikkea työtä tehtiin sen eteen, että päästötieto virtaisi eri järjestelmien välillä. Rakennustiedon Tuotetieto-palvelu on maailman ensimmäinen paikka, josta voi hakea tuotteen hiilijalanjälkitietoa GTIN-koodilla. EPD-selosteissa luotiin palvelu, jossa asiakas saa automaattisesti EPD:nsä digitaaliseen muotoon ILCD+EPD -formaattiin. Tästä lisää Teemun blogissa.
Mutta ei tässä ole varaa jäädä lepäämään laakereillaan. Ensi vuonna kehitystyö jatkuu ja lähdemme kehittämään Rakennustiedon ympäristöluokituksen avuksi uuden, modernin työkalun ja ehkäpä luomme jotain uuttaa hiilijalanjäljen laskennan avuksi. Mutta siitä lisää ensi kerralla!
Jessica Karhu
jessica.karhu@rakennustieto.fi
johtava asiantuntija