EtusivuMateriaalipankkiSuunnittelun tuotemäärittely rakennustuotteille
Suunnittelun tuotemäärittely rakennustuotteille
Perinteiset suunnittelukäytännöt ovat perustuneet tuotenimien määrittelyyn suunnitelmissa, jolloin toteuttajan hankintaorganisaation on ollut vaikea vaihtaa tuotetta esimerkiksi omien vuosisopimuskumppaniensa ja toimittajiensa tarjoamiin vastaaviin, mahdollisesti edullisempiin tai käyttökohteisiin paremmin sopiviin tuotteisiin.

Monien rakennustuotteiden kuten arkkitehtonisten pintamateriaalien osalta tuotenimien määrittely on edelleen toimiva tapa, kunhan määrittelijä kykene ulkonäön lisäksi arvioimaan tuotteen teknisten ominaisuuksien riittävyyden aiotussa käyttökohteessa. Sen sijaan monien etenkin rakennesuunnittelun piiriin kuuluvien rakennustuotteiden osalta CE-merkinnän luoman eurooppalaisen teknisen kielen ansiosta tuotemäärittely on mahdollista tehdä suoritustasoilmoituksessa (DoP) ilmoitettuihin perusominaisuuksiin perustuen. Tällöin käyttökohteen kannalta keskeisille perusominaisuuksille asetetaan kansalliset ja tarvittaessa kohdekohtaiset vaatimustasot joko lukuarvoina tai luokkina. Tämä tuotemäärittelytapa johtaa järjestelmälliseen toimintaan ja tekee vaatimustasot täyttävien tuotteiden kilpailuttamisen urakoitsijalle helpoksi.

Rakennustietosäätiö sr:n, RT/Talonrakennusteollisuus ry:n, SKOL ry:n, Puutuoteteollisuus ry:n, Julkisivuyhdistys ry:n, Teräsrakenneyhdistys ry:n, Suomen Metalli- ja Lasirakenneyhdistys ry:n ja Sahatavaran Lujuuslajitteluyhdistys ry:n rahoittamana on Suunnittelun tuotemäärittelyn yhteishankkeen vaiheessa 6 päivitetty ja laadittu suunnittelun apuvälineiksi seuraavat malliasiakirjat:
1. Rakennetyyppien Yleiset tuotemäärittelyohjeet 23.9.2024
Sisältää: 
- yleistä ohjeistusta apuvälineiden käytöstä sekä rakennetyyppimalleissa viitattuja taulukoita  
- muovisten salaojaputkien ja muovisten tarkastuskaivojen ominaisuudet ja vaatimukset  
- puutuotteiden rakenteellisten ominaisuuksien selityksiä
2. Liite 1 Rakennustuotteiden perusominaisuudet ja niiden vaatimukset Suomessa 21.10.2024
3. Liite 2: Rakennetyyppimallit 3.10.2024:
4. – Liite 2.1: Yleiset rakennetyyppimallit (pdf) ja (dwg)
5. – Liite 2.2: Pintarakenteiden rakennetyyppimallit (pdf) ja (dwg)
6. – Liite 2.3: Parvekekaiteiden rakennetyyppimallit (pdf) ja (dwg)
7. – Liite 2.4: Korjausrakennetyyppimallit (pdf) ja (dwg)
Huom 1: Dwg-versio on muokattavissa Autocadilla.
Huom 2: Rakennetyyppien pdf-version alkutekstit kannattaa ehdottomasti lukea läpi ennen Autocad-rakennetyyppiversioiden muokkaamisen aloittamista.

Hankkeen seitsemännessä vaiheessa on tarkoitus jatkaa tuotemäärittelyä uusille tuoteryhmille ja laajentaa rakennetyyppimallien käyttöaluetta.

Palautetta asiakirjoista voi lähettää Rakennustietoon Kai Renholmille (kai.renholm@rakennustieto.fi).